SZABADKÉZIRAJZ-OKTATÁS

 

A Magánórákról

Ki mindenkinek

 

Mivel a magánóra a legintenzívebb fejlődésre ad lehetőséget - hiszen csak veled foglalkozom, célodnak megfelelően építem fel a tematikát -, akkor ajánlom neked, ha szeretnél dinamikusan fejlődni, ha iskola vagy munka mellett szeretnéd tovább képezni magad, ha kevés idő áll rendelkezésedre, de hatékonyan szeretnéd kitölteni azt.

Így ajánlom minden olyan szakra felvételizőnek, ahol az alkalmassági vizsgán és/vagy felvételin a kockológia, a portré-és aktábrázolás követelmény, legyen szó középiskoláról vagy felsőoktatási intézményről. Az épp aktuális felvételi követelményekről itt tájékozódhatsz: www.felvi.hu
Javaslom abban az esetben is, ha már tanultál rajzolni, sőt épp tanulsz valahol, de szükségét érzed egy kis ráerősítésnek, hogy célzottan bizonyos témaköröket alaposabban járhass körül.

Ajánlom mindazoknak, akiknek a meglevő vagy egy tervezett új munkakörhöz szükséges tovább képezniük magukat. Így akár egy témával elmélyültebben foglalkozva magasabb minőségben lesz képes a vállalt feladatot teljesíteni az ügyfél/főnök legnagyobb örömére.

Ajánlom továbbá művészpalántáknak, valamint kikapcsolódásként, hobbiként.

 

 

Tematika

 

Mi mindent dolgozhatunk fel a közös munka során? Az alább felsoroltakból állítom össze azt a tananyagot, melyre szükséged van célod eléréséhez, figyelembe véve személyiséged, meglevő tudásod. Készítünk krokit, tanulmányrajzot, festményt, másolással és élő modell utáni ábrázolással. A folyamat része lehet a szabad tervező-és alkotó munka is.

 

Témakörök

 • kockológia (tárgyábrázolás) – szögletes- és forgástestek, belső- és külső tér ábrázolás (enteriőr, utcakép), csendélet (drapéria, természeti formák ábrázolása), tájkép
 • emberábrázolás - koponya, az arc részei, portré, csontváz, a törzs, végtagok, akt­

Technikák, azaz eszköz-és anyaghasználat

 • grafit, színes ceruza, akvarellceruza, szén, pittkréta, pasztell, toll, tus, diófapác, akvarell, tempera, akril, olaj­

Elmélet

 • perspektíva – axonometria, egy, két-és három iránypontos perspektíva, árnyékszerkesztés
 • színtan – összeadó és kivonó színkeverés, színharmóniák és színkontrasztok, szimbolika
 • művészeti anatómia – arányok, csont-és izomrendszer, statikus beállítások és mozgás­

 

 

Első találkozás

 

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk együtt munkálkodni a sikereid eléréséért, fontosnak tartok egy személyes találkozót még az órákat megelőzően. Beszélgetünk, ismerkedünk, tisztába kerülök céljaiddal, megnézem eddigi munkáid, rajzaid, firkálmányaid – bármit, amit alkottál az utóbbi időben –, felmérem tudásod, amely alapján személyre szabott tanmenetet dolgozok ki neked. Az első találkozó kb. egy órás szokott lenni és ingyenes.

 

 

Szükséges eszközök

 

Az első személyes egyeztetést követően fogom tudni megmondani - miután átbeszéltük és fixáltuk céljaidat -, hogy első lépésben pontosan milyen anyagokra, eszközökre lesz szükséged.  A közös munka folyamán ez a lista még bővülni fog. Az alábbi tételeknek viszont valószínűleg már az első órán jó hasznát veszed.

 • mappa – lehetőleg vízálló, B2 méret
 • rajztábla - B2 méret
 • rajzlap/műszaki karton - A2 méret; több darab (pl.: Dipa)
 • grafitceruza - B, 2B, 3B jelölésű (pl.: Koh-I-Noor)
 • snitzer/szike (pl.: Olfa)
 • radír (pl.: Rotring)
 • csipesz a rajzlapok rögzítéséhez - 4 db vagy maszkoló szalag

 

 

Helyszín

 

Jól felszerelt helyszínen várlak Pécsett. A hatékony és sikeres rajzi stúdium elengedhetetlen kellékeivel – többek között mértani testekkel, drapériákkal, koponyával, csontvázzal, szobrokkal, számos művészeti albummal - felszerelt műteremben dolgozhatunk együtt, nálam. A tanuláshoz igény esetén rajzi-festészeti eszközöket, anyagokat is tudok biztosítani. Amennyiben igény van rá, az órák egy része megtartható más helyszínen is.

 

 

Online

 

Az óra ideje alatt kétirányú videókapcsolatban leszünk egymással a webkamerák segítségével, így majdnem olyan lesz, mintha személyesen lennél mellettem. Bármikor kérdezhetsz, akár élőszóban vagy a chatablakban írásban is. Segítséget kérhetsz és visszacsatolást, választ kaphatsz akkor, amikor éppen szükséged van rá. A plusz képernyő segítségével tudok neked részletes visszajelzést adni, sőt, akár magyarázatképp rajzolok is neked, amit egy újabb kamerával valós időben érzékelhetsz.

 

 

Árak

 

Az általam tartott órák 60 percesek. Az óradíj változhat a tantárgytól, a meghatározott céltól, tervezett időtávtól, a tanítás helyszínétől, hogy egyéni vagy csoportos óráról van-e szó, így egyedileg kerül meghatározásra. Hogy valamivel azért tudj kalkulálni, altalában: br. 3.000-3.900 Ft-os óradíjjal szoktam a felkéréseket vállalni.

Kérlek, pontosabb felvilágosításért érdeklődj elérhetőségeim valamelyikén!