SZABADKÉZIRAJZ-OKTATÁS

Martin Scorsese és Ray Dalio a kreativitásról és a TM-ről

Martin Scorsese Oscar - díjas amerikai

filmrendező és Ray Dalio, a Bridgewater Associates alapítója beszél a kreativitásról és a transzcendentális meditációról.

A művészi tevékenység aktiválja az agy jutalomközpontját

Kolibri

A művészeti tevékenységek – akár az egyszerű színezés is – jelentősen növeli az agy jutalomközpontjának aktivitását.

Amikor belemerülünk például a rajzolásba és magukkal ragadnak a színek, a változatos formák, az agy jutalmazó mechanizmusa automatikusan bekapcsol.

A Drexel Egyetem kutatócsoportja fNIRS (funkcionális közeli infravörös spektroszkópia) agyi képalkotóval figyelte a kutatásban résztvevők agyi területeinek aktivitását, miközben különböző művészi tevékenységeket folytattak.

A művészet önmagában is örömet okoz
„A művészeti tevékenységek önmagukban is örömet okoznak, függetlenül az eredménytől – mondta a kutatás vezetője, Girija Kaimal. – Néha hajlamosak vagyunk túl kritikusan szemlélni az alkotásainkat, mert az általánosan elfogadott normák alapján ítéljük meg azokat jónak vagy rossznak. A saját tehetségünk megítélésével kapcsolatban is ugyanez a helyzet. A negatív vagy kritikus értékeléssel azonban nagyban lecsökkenthetjük vagy akár teljesen le is blokkolhatjuk az agyunk jutalomközpontjának működését, pedig ez egyszerű örömforrás lehetne mindenki számára.”

A kutatásban részt vevőknek három különböző feladatot adtak: voltak, akik mandalákat színeztek, mások egyszerű ábrákat rajzolgattak, a harmadik csoport tagjainak pedig szabad rajzolás volt a feladata. A kutatók eközben folyamatosan mérték a résztvevők prefrontális kérgének a véráramlását. A vizsgálat során kiderült, hogy mindhárom művészeti tevékenység esetében fokozódott a véráramlás, a pihenőidőben pedig lecsökkent és visszaállt a normál szintre.

A prefrontális kéreg érettségétől függ az indulatkezelés, a tudásszomj, a rugalmas alkalmazkodás, a kiegyensúlyozott ítéletalkotás, a morális döntéshozatal, az önreflexió, az empátiás és az intuitív készség is. Részben az agy jutalmazó áramköre is ide kapcsolódik, ezért a fokozott vérkeringés ezen a területen azt is jelentheti, hogy az illető a jutalom érzését éli át.

A különböző művészeti tevékenységek esetében volt némi különbség a jutalomközpont aktivitását tekintve, összességében azonban elmondható, hogy bármilyen művészeti tevékenység aktivizálja a jutalomközpontot, ezért értékes eszköze lehet a művészet a mentális egészség megőrzésének.

 

Forrás: ScienceDaily / Impressmagazin

A TM hatása a művészetre

Egy világhírű, méltán sikeres ékszertervező gondolatai a kreativitásról. Temple St. Clair kollekciói Észak-Amerikától Európán át Japánig mindenhol megtalálható, így a Louvre-ban is. 2016-ban megkapta a GEM Award ékszertervezés díját.

Nagyok mondták

 

„A művészet idézi fel a misztériumot, amely nélkül nem létezhetne a világ.” /René-Francois-Ghislain Magritte/

 

„Az alkotás csupán formába öntése annak, ami már létezik.” /Shrimad Bhavagatam/

 

„A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg.” /Auguste Rodin/

 

„Behunyom a szemem, mivel látni akarok.” /Paul Gauguin/

 

„A kép első kötelessége, hogy ünnep legyen a szem számára.” /Eugéne Delacroix/

 

„… csak az nagy, igaz és szép a művészetben, ami egyszerű.” /George Sand/

 

„Az élet minden területén csak szabadságban lehet élni, így van ez a festészetben is.” /Barcsay Jenő/

 

„A művészet a kimondhatatlan tolmácsa.” /Goethe/

 

„Azt hiszem, ha a művészek dönthetnék el, milyen címke kerüljön rájuk, a legtöbbjük úgy döntene, hogy semmilyen.” /Ben Shahn/

 

„Minden gyermek művész. A gond csak az, hogyan maradjon művész felnőtt korában is.” /Pablo Picasso/

 

„A művésznek alárendelt szerepe van. Lényegében csupán csatorna." /Piet Mondrian/

 

„A képzelet sokkal fontosabb a tudásnál." /Albert Einstein/

 

„Tudomásul kell vennünk, hogy a bennünk rejlő képesség az alkotásra nem más, mint Isten alkotóereje." /Joseph Chilton Pearce/

 

„Bármikor, bármely formában ejti ki valaki a szót: Legyen! valami történni fog." /Stella Terill Mann/

 

„Keresd és rálelsz - amit nem keresnek, felfedezetlen marad az." /Szophoklész/

 

„Az alkotás nem ismer kényszert -  a művészet szabad." /Wassily Kandinsky/

 

„Amikor már nincs is tudatában annak, amit művel, csak akkor teszi a festő jól a dolgát." /Edgar Degas/

BARABÁSI Albert-László, HÁLÓZATOK: A világhálótól a művészeti hálózatokig

BARABÁSI Albert-László fizikus, hálózatkutató előadása 2017. június 4.-én 17 órától a Tamási Áron Színház nagytermében HÁLÓZATOK: A világhálótól a művészeti hálózatokig címmel. Az esemény része a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér netWorks című csoportos kiállításának.